Virtual Bundesliga (VBL) är spännande!

Den som är intresserad av eSportsfotboll har det inte lätt. I över ett årtionde har EA Sports FIFA kämpat mot Konami’s eFotboll (tidigare Pro Evolution Soccer, även PES). När den nya generationer av konsoler landade för något år sedan var det dags för nästa steg i kriget mellan de populära speltitlarna. Dock verkar det som att EA Sports FIFA har vunnit kampen då Konami fullständigt schabblat bort det övertag de onekligen hade för tio år sedan.

Konamis eFotboll är en katastrof. Men det är inte bara att de lyckades få Messi att bli förgrundsfigur av spelet, utan att ha rättigheterna till PSG där han spelar, grafiken och spelet i sig är långt ifrån EA Sports FIFA.

Rättigheter är intressant. Minns ni den europeiska ligan de europeiska klubbarna försökte skapa förra året till stora protester? Inom eSportens fotboll har de lyckats skapa den. Och de valde att satsa på Konami’s eFotboll. Så det är där du hittar lag som Barcelona, Bayern München, Juventus, Manchester och Arsenal. Vilket gör att spelet blir konstigt, då många av de lag och spelare du vill spela som, inte ens finns programmerade inom spelet.

Virtual Bundesliga (VBL)

Det är nästan som att ett gäng kostymbeklädda direktörer från europeiska storklubbar, direktörer från en av de största speltitlarna i världen, stöttade av lite spelföretag inom bettingsektorn, satte sig i ett rum för tiotalet år sedan och bestämde att de ville tjäna pengar. Det är kanske inte överraskande att även om esporten är välproducerad så saknar den mycket av gräsrotsintresset. Folk spelar spelen, inget snack om det, men beslutsprocessen är innehållet är nästintill uteslutande producerat av slipsbärande direktörer som knappt vet vad en xbox är.

Nu är det naturligtvis inte så att EA Sports FIFA är utan problem. Även här är beslutsprocesserna drivna av toppstyrda direktörer med mer pengar än passion. Ta exempelvis EA Sport som tycker att de är för stora för FIFA och talar om att bryta sitt samarbete. Detta skulle göra att det mesta av innehållet av klubbar och spelare kan försvinna för en helt förändrad spelupplevelse. Vad det skulle innebära för eSporten i sig vill jag inte ens tänka på.

Virtual Bundesliga (VBL)

Det finns nämligen en bra produkt här, gömd bakom stora pengar och stora slipsar. FIFA är ett bra spel. De flesta klubbar och spelare finns där. Ta exempelvis Virtual Bundesliga (VBL). Även om Bayern München inte är med, så är alla andra lagen från Bundesligan med. Faktum är att alla övriga Bundesligalag har ett eSportsproffs som spelar åt dem.

I esportsvarianten spelar alla klubbarna mot varandra i två regionala ligor som avgörs i ett gemensamt slutspel. Det som gör det ännu intressantare är att varje klubbs esportslag måste använde klubbens aktuella spelare i sina matcher. Det är alltså en form av parallell liga till den riktiga Bundesligan med samma spelare i ett virtuellt format. Mest spännande blir det såklart när det är dags för ett derby i Virtual Bundesliga.

Matcherna håller god kvalitet och de som tycker om FIFA vet att spelet har sin egen charm. Den bästa jämförelsen jag kan göra är att spelet har ett flöde som påminner om bandy, fast på steroider. Matcherna hittar du (https://virtual.bundesliga.com/en/streams) eller på deras Twitch (https://www.twitch.tv/vbl_official) eller Youtube (https://www.youtube.com/c/VirtualBundesliga).