Union Berlin – en kultklubb!

Union Berlin är en tysk fotbollsklubb som grundades år 1966 i staden Berlin, i dåvarande Östtyskland. Klubben har sin hemmaarena på Stadion An der Alten Försterei, vilken har en kapacitet på 22 000 åskådare. Union Berlin har en stark fankultur och är kända för sina passionerade och lojala supportrar.

Union Berlin blev uppflyttade till Tysklands högsta fotbollsliga, Bundesliga, för första gången i klubbens historia säsongen 2019-2020. Det var en stor prestation för klubben, som tidigare mestadels har spelat i lägre divisioner. År 2022 kvalade klubben för första gången till spel i UEFA Europa Leauge.

Union Berlin

Union Berlin – en outsider eller kultklubb?

Union Berlin har en lång historia av att vara en outsider i den tyska fotbollen. På fotbollsplanen har Union Berlin haft en blandad framgång. Klubben har vunnit flera regionala mästerskap, men har inte lyckats vinna någon större titel.  Klubben har dock alltid varit kända för sin starka fankultur och sitt fokus på sociala frågor. Detta har gjort klubben populär hos många supportrar i och utanför Berlin.

Under det Kalla kriget, så hade supportrarna ett stort rykte om sig att vara anti-Stasi. Under matcherna skanderade klackenDie Mauer muß weg” (muren måste bort, men givetvis syftande på Berlinmuren) vid bland annat frisparkarna.

Union Berlin har ett starkt förhållande till sina supportrar och strävar alltid efter att involvera dem i olika sätt. Supportrarna har också varit involverade i olika beslut som rör klubben, till exempel genom att köpa aktier i klubben och på så sätt få rösta i klubbmöten.

Ett exempel på supporterkulturen är när supportarna samlade ihop tillräckligt med pengar för spellicensen i division fyra genom kampanjen ”blöd för Union” – supportarna donerade blod till Berlins sjukhus och skänkte sedan pengarna de fick av blodbanken för detta till sin klubb.

Tack vare sin starka supporterkultur kan man anse att Union Berlin är en av Europas ”kultklubbar”– lite som Hammarby i ett svenskt kontext.