Tysklands damlandslag i fotboll

Det tyska damlandslaget i fotboll är ett av världens bästa och de har haft stora framgångar under en lång period. De ligger just nu (aug 2022) på andra plats både i UEFA och FIFA-rankingen, något som är ett bevis på att de fortfarande ligger i det absoluta toppskiktet. Det var nog inte många som missade att de nyligen tog sig hela vägen till EM-final, där de förlorade på övertid mot värdnationen England inför över 87 000 åskådare på Wembley.

Nästa match för tyska damlandslaget:

Tysklands damlandslag i fotboll: Meriter

Fotbolls VM – 8 spelade mästerskap
Guld: 2003, 2007 (2)
Silver: 1995 (1)

Olympiska spelen – 5 spelade turneringar
Guld: 2016 (1)
Brons: 2000, 2004, 2008 (3)

Fotbolls EM – 11 spelade mästerskap
Guld: 1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013 (8)
Silver: 2022 (1) 

Bakgrund och Europamästerskap

Framgångarna började redan när de lyckades kvalificera sig till EM för första gången, något som skedde i 1989 när EM hölls på hemmaplan i Västtyskland. De släppte inte in ett enda mål under EM-kvalet och efter att ha slagit ut Italien i semifinalen på straffar så mötte de Norge i en finalmatch. Inför 22 000 åskådare så slog de Norge med 4-1 och därefter var damernas första internationella titel ett faktum. Efter detta så vann de varje EM som spelades till och med 2013, med undantag för 1993 när Norge tog guld. De har alltså dominerat den europeiska damfotbollen från sent 90-tal och fram till modern tid. En anledning till framgångarna är att Tyskland har en väldigt stark inhemsk liga för damer, Frauen Bundesliga.

Första världsmästerskapet

Tyskland spelade i sitt första fotbolls VM i 1991 när turneringen gick av stapeln i Kina. Här tog de sig ännu en gång förbi gruppspelet utan att släppa in ett mål och besegrade dessutom Danmark i kvartsfinalen. Tyvärr för de tyska damerna så blev det ingen medalj då de förlorade semifinalen mot USA och därefter bronsmatchen mot Sverige. I VM som hölls 4 år senare i Sverige tog de sin första VM-medalj när de tog sig hela vägen till final där de besegrades av Norge och fick med sig en silvermedalj hem.

Tyska hejarklacken

VM-titel  

När fotbolls VM för damer hölls i USA i 2003 så tog de sig återigen till kvartsfinal efter att ha slagit samtliga motstånd i gruppspelet. Det blev totalkross när Ryssland stod som motståndare i kvartsfinalen där slutsiffrorna blev hela 7-1. Värdnationen USA besegrades i semifinalen med 3-0 och i finalen som gick till förlängning så besegrade tyskarna Sverige, vilket gjorde att de nu hade sitt första VM-guld. Detta guld följdes av ett nytt guld när VM hölls i Kina 2007 och vid denna tid regerade Tysklands damlandslag i fotboll inte bara Europa, utan även världen. Turneringens överlägset bästa målskytt var tyske Birgit Prinz som gjorde hela 14 mål.

Birgit Prinz 

En stor del i deras framgångar var just Prinz som var aktiv i landslaget mellan 1994 och fram till 2011. Hon debuterade i Tysklands damlandslag i en match mot Kanada vid bara 16-års och året därpå var hon med och spelade VM-finalen mot Norge, något som gjorde henne till den yngsta spelaren någonsin som har fått speltid i en final i ett världsmästerskap. Under perioden som aktiv spelare i Tysklands damlandslag i fotboll så spelade hon 214 matcher och gjorde 128 mål. Det är ingen tysk spelare som har spelat fler matcher eller gjort fler mål än Prinz, vilket gör henne till nationens absolut största profil genom tiderna på damsidan. Birgit Prinz har också vunnit priset FIFA World Player of the Year 3 gånger och var framstående under båda VM-guld nationen har tagit. Hon har slagit en mängd olika rekord, både nationella och internationella. 

Birgit Prinz 20180519 (cropped)
Birgit Prinz i Retro Team Germany, maj 2018

Fotbolls EM 2022

Vi spolar framåt i tiden till något som är lite färskare i minnet, nämligen i damernas fotbolls EM 2022 som spelades i England. Här tog Tyskland sig vidare från sin kvalgrupp genom att fullständigt pulverisera sitt motstånd. De vann alla sina 8 matcher och hade slutligen en målskillnad på hela 46-1. Den enda som lyckades få hål på tyskorna var Katie McCabe som skickade in en straffspark för Irland i en match där Tyskland vann med 1-3. Under detta kval slog de bland annat Montenegro med 10-0 och Turkiet med 8-0.

Tyskland är kända för sitt disciplinerade försvarsspel och de gjorde detsamma i gruppspelet som de gjort så många gånger tidigare – vann alla matcher utan att släppa in ett enda mål. Även i kvartsfinalen mot Österrike höll de tätt bakåt när de vann med 2-0, men i semifinalen ledde ett självmål till att den fyra matcher långa sviten utan att släppa in mål bröts. Trots detta tog de sig till final efter att kapten Alexandra Popp gjort två mål och det stod 2-1 på resultattavlan när domaren blåste av matchen.

Finalen på Wembley slog publikrekord när 87 192 åskådare hade tagit sig till Wembley för att bevittna hemmanationen England drabba samman med Tyskland. Det märktes att det var en del nerver och efter en ganska händelsefattig första halvlek stod det 0-0. I andra halvlek var det Ella Toone som fick nationalarenan att explodera när hon skickade in ledningsmålet i den 62:a matchminuten. Många trodde nog att det kunde ha varit spiken i kistan, men i den 79:e minuten så kvitterade Lina Magull efter en passning av Tabea Wassmuth. Matchen gick till förlängning och där var det Chloe Kelly som blev hjälte när hon avgjorde matchen i den andra övertidshalvleken. Euforin var total och England fick därmed sin efterlängtade internationella titel. Sist detta hände var nämligen på exakt samma ställe – Wembley, när Englands herrlandslag besegrade Västtyskland i VM-finalen 1966 – också efter förlängning där slutsiffrorna vart 4-2.

Framgångarna som skördas inom damfotbollen i och med framför allt detta välbesökta EM-slutspelet, men också tidigare kvalspel, final i damernas Champions League, El Clasico osv. Har, som man kan ana, bidragit till ett allt större intresse för betting på damfotboll. För damfotbollen kan det innebära väsentliga mängder sponsorpengar in i industrin, då bettingbolag ofta kommer med just stora sponsringsavtal. Utvecklingen därifrån innebär i sin tur en bättre damfotboll globalt då möjligheter till proffs-satsningar för allt fler kan ökar tack vare de större pengarna.