Tio saker att tänka på vid en fotbollsresa

Att åka på en fotbollsresa kan vara en av de mest spännande och minnesvärda upplevelserna för en fotbollsentusiast. För att göra resan så smidig och njutbar som möjligt är det viktigt att vara väl förberedd. Här är en lista på tio saker du inte får glömma när du packar för din fotbollsresa.

1. Biljetter

Det mest grundläggande, men ändå det viktigaste. Dubbelkolla att du har dina matchbiljetter med dig. Om de är digitala, se till att de är nedladdade på din mobil och att du har en backup, till exempel genom att skriva ut dem.

Du vill inte stå utanför arenan och försöka leta upp biljetterna i någon molnlösning, eller i ett bortslarvat email. Som sagt, ladda ner biljetterna på mobilen, och se till att du vet var du sparade dem. Och som sagt, pappersbackup är bra att ha (vi kommer till detta senare).

10 saker att inte glömma på en fotbollsresa

2. Pass och ID

Om du reser internationellt, se till att ditt pass är giltigt och att du har med dig nödvändiga ID-handlingar. Reser du inom EU så fungerar också ett nationellt ID-kort. Notera att efter Brexit så är Storbritanien inte längre med i EU – pass krävs för att komma in i landet!

3. Betalningsmedel

Kontanter i lokal valuta och kreditkort är viktiga. Vissa ställen kanske inte accepterar kort, så det är bra att ha lite kontanter till hands. Speciellt tyskar gillar verkligen sina kontanter, räkna inte med att den lokala puben tar emot plastkort.

4. Matchtröja och fansartiklar

Att bära lagets färger bidrar till atmosfären och gemenskapen med andra fans. Glöm inte matchtröjor, halsdukar och eventuella andra fansartiklar. Tar du med dig dina barn på resan så är det självklart att barnet ska ha en matchtröja med sin favoritspelare i laget! Barn identifierar sig lätt med sina idoler. Se Børnsfodboldtrøje.dk för inspiration vad man kan utrusta telningen med!

5. Bekväma kläder och skor

Du kommer troligen att gå en hel del, så se till att ha bekväma kläder och skor som är anpassade för vädret. Och du, det finns tunna engångsregnkappor som knappt tar någon plats alls. Köp en sådan och ha i fickan, oavsett hur fint vädret verkar bli enligt prognoserna. Skulle himlen öppna sig så vill du inte få matchdagen förstörd.

6. Resedokument och försäkringar

Förutom pass och ID, glöm inte dina resebiljetter, bokningsbekräftelser för hotell och eventuell reseförsäkring.

Tips: Printa ut bokningsbekräftelserna och resebiljetterna på papper. Det är en enkel försäkring mot borttappade dokument eller avsaknad av Internetåtkomst

7. Mobiltelefon och laddare

En mobiltelefon är oumbärlig för att hålla kontakt, navigera och ta bilder. Glöm inte laddaren och eventuellt en powerbank för att hålla batteriet igång hela dagen.

8. Solskydd och solglasögon

Om du reser till en solig plats, glöm inte solskydd och solglasögon för att skydda dig mot solen.

9. Medicin

Om du tar någon medicin, se till att ha tillräckligt för hela resan. Ett litet första hjälpen-kit kan också vara bra att ha med sig.

10. En bra guidebok eller app

För att få ut det mesta av din resa, ha med dig en guidebok eller en app som kan ge dig information om sevärdheter, restauranger och aktiviteter i området.

Att vara väl förberedd kan göra stor skillnad på din fotbollsresa. Med dessa tio saker i bagaget är du redo att njuta av både matchen och resan i sin helhet.

Tänk på säkerheten!

En liten slutkommentar angående säkerhet på en fotbollsresa: Det är trångt och bökigt vid både transporten till och från fotbollsarenan såväl som på plats inne på stadion. Speciellt om det är derby. Dessutom kanske du har ett glas öl eller tre innanför västen. Det är med andra ord ett eldorado för ficktjuvar!

Lägg därför inte alla ägg i samma korg. Låt passet vara kvar på hotellrummet, medan du tar med dig ditt nationella ID-kort. Ha inte samtliga betalkort i plånboken, låt ett kort ligga i en annan byxficka (framficka!) tillsammans med två st 50-Eurosedlar. Ha inte alla bokningar enbart i mobiltelefonen, utan även utskrivna på papper (som kan ligga kvar på hotellrummet). Med andra ord – ha en backup, en plan B om din telefon eller plånbok försvinner!