Vi minns det ännu. Tyska fans som grät på läktarna medan deras lag fick lämna VM trots seger med 4-2 mot Costa Rica i sista gruppspelsmatchen. Tyskland åkte ut alltså ut redan i gruppspelet, för andra mästerskapet i rad. Det är fiaskobetonat för ett land med tolv medaljer på 21 världsmästerskap. Betyder detta att kvalitén på tysk fotboll inte är som den varit och att den inhemska ligan håller sämre nivå än tidigare? Det ska fotbollsexperten Axel Andersson från Spelcash reda ut i detta inlägget.
Ekonomi är ett bra mått på kvalitet
Att Bundesliga ligger ett snäpp under Premier League när det gäller storklubbarnas ekonomiska styrka är ett faktum. Den räknas dock som en av de fem största ligorna i världen tillsammans med just Premier League samt La Liga, Serie A och Ligue 1. Detta förändras inte på något sätt av att Tyskland underpresterade i VM.
Bundesliga har tidigare haft en något starkare position om vi ser till hur många klubbar som kunnat mäta sig med de starkaste lagen internationellt. I fråga om hur mycket pengar de omsatt och hur högt varumärket har värderats. Idag är det egentligen bara Bayern München som kan konkurrera på absolut högsta nivå och hela 11 av världens 20 största klubbar spelar i Premier League. Detta trots att Englands framgångar i internationella mästerskap varit minst sagt blygsamma de senaste 50 åren. Kanske betyder det att vi inte behöver oroa oss för att Tysklands misslyckanden på internationella arenan i närtid ska ha någon större betydelse för Bundesligas status.
Resultaten talar ett tydligt språk
Att säga att Bundesliga står och faller med Bayern München är en stor överdrift, trots att det är den klubb som drar in klart mest pengar. Vi ser dock hur klubben, även resultatmässigt, står i en klass för sig. Enligt UEFAs ranking är Bayern München rankad som nummer två i Europa, mars 2023. Borussia Dortmund ligger på plats 13 och RB Leipzig på plats 15 enligt samma ranking. England är den enda nation som har fyra lag på listan över de 15 högst rankade klubbarna. Detta är ett mycket högt betyg på Bundesliga.
Tittar vi på resultaten i Champions League ser vi också att framförallt Borussia Dortmund, förutom Bayern München, har presterat utomordentligt på den absolut högsta nivå.
Talangutveckling är ett prioriterat område i Bundesliga
Tyska klubbar är kända för att fostra talanger. Visst finns det så kallade talangfabriker även andra länder men detta är ett område där Tyskland har ett försprång, det har vi sett gång på gång. Det är ovanligt att världsspelare fostrats i den klubb där de debuterar i första uppställningen. Tyska klubbar köper ofta de största talangerna och säljer spelare som blivit internationella storstjärnor men som kanske inte har så många år kvar på absolut toppnivå.
Klubbar i Bundesliga bygger ofta lag långsiktigt och köper alltså hellre ungas spelare som kan hjälpa dem till framgångar under en lång tid framöver, istället för att betala extrema priser för dagens största stjärnor. Josip Juranovic’s som gick från Celtic till Union Berlin och Julien Duranville’s som köptes från Anderlecht till Borussia Dortmund är exempel på extrema talanger som nyligen hamnat i Bundesliga. Båda såldes för omkring 8.5 miljoner euro.
Att det satsas på unga spelare i Bundesliga märker vi också om vi ser till medelåldern i lagens trupp. Stuttgart toppar listan över den yngsta truppen i europeiska toppligorna med en snittålder på 22 år. Även Wolfsburg finns med på listan över de tio lagen med yngst trupp. Går vi bakåt i tiden kan vi konstatera att detta är en trend som hållit i sig under en lång tid. Man inte bara köper och fostrar unga spelare i Bundesliga, utan de släpps tidigt in i A-truppen. Att vi fäster vikt vid detta i ett inlägg om kvalitén på Bundesliga beror på att unga spelare, oftare än äldre spelare, presterar över sitt marknadsvärde. Det är bra att ha det åtanke när spelare, ligor och klubbar jämförs utifrån hur de är värderade.