Dramatiskt när Bayern München vinner elfte raka Bundesliga!

Borussia Dortmund förlorade en gyllene möjlighet att bli Bundesliga-mästare och bryta Bayern München’s decennielånga regering som titelinnehavare, efter att ha spelat 2-2 hemma mot Mainz, medan Bayern besegrade Köln med 2-1 i en av de mest spännande säsongsavslutningarna på senare tid.

Fördel Borussia Dortmund

Inför den sista dagen var titeln inom räckhåll för Dortmund – de hade en tvåpoängsfördel över Bayern i tabelltoppen, de hade hemmafördel i sin sista match och en parad hade till och med planerats.

Bayern München behövde vinna och hoppas på att Dortmund samtidigt förlorade eller spelade oavgjort. Och med bara en minut kvar av ordinarie tid var det faktiskt Dortmund som skulle krönas som mästare. Även om de låg under med 2-1 i sin egen match mot Mainz hade Bayern släppt in en kvittering i den 81:a minuten mot Köln, vilket gjorde att Dortmund var en poäng före i tabellen.

När nyheten om Kölns mål nådde Signal Iduna Park exploderade publiken i ett kortvarigt jubel, och fansen applåderade och kramade varandra. Trots allt återstod bara nio minuter av ordinarie tid och varje trumslag som ekade runt arenan förde Dortmund en sekund närmare sin första titel sedan 2012.

Men fansens försiktiga glädje var bara kortvarig och krossades åtta minuter senare när Jamal Musiala sköt bollen i nätet och återställde Bayerns ledning i den 89:e minuten.

Södra läktaren, kallad "den gula väggen" vid Borussia Dortmunds hemmaarena
Södra läktaren, kallad ”den gula väggen” vid Borussia Dortmunds hemmaarena Signal Iduna Park exploderade i jubel vid Kölns kvittering mot Bayern. Foto Pascal Philip. Creative Commons-licens.

Missade möjligheter

Den sista dagen började på sämsta möjliga sätt för Dortmund, då de släppte in två mål under de första 25 minuterna.

Först gav Andreas Hanche-Olsen Mainz ledningen i den 15:e minuten innan Sebastian Haller, som återvände till Dortmund i januari efter att ha behandlats för testikelcancer, missade en straffspark som skulle ha utjämnat resultatet.

Karim Onisiwo dubblade Mainz ledningen fem minuter senare, en bedrövlig situation för Dortmund som förvärrades av händelserna i Köln där Bayern München hade tagit ledningen med 1-0 efter åtta minuter.

Spännande tillägsgtid

Fem minuter av tilläggstid återstod och det fanns fortfarande tid för ännu en vändning. Nicklas Süle gjorde mål och det blev 2-2 i sista möjliga minuten och Dortmund fortsatte att pressa. Slutsignalen ljöd emellertid strax efteråt och Dortmunds spelare sjönk ner på marken och sörjde en titel som på något sätt hade glidit dem ur händerna på det mest plågsamma sättet.

Runt omkring dem föll arenan in i en chockad tystnad när fansen försökte förstå vad de hade sett. De applåderade tränaren Edin Terzić, en Dortmund-fan från barndomen, som stod framför dem i tårar. Över hela Tyskland firade samtidigt Bayern-fansen sitt lag när de lyfte mästarbucklan.

Trots all dramatik lyckades Dortmund inte vända på matchen och de kommer att få ångra otaliga missade möjligheter under sin sista match för säsongen.