Bundesligaderbyn

Derby – ett laddat ord i fotbollssammanhang. Det är väl högst oklart varifrån uttrycket egentligen kommer ifrån. Somliga har föreslagit att det härrör från den engelska hästtävlingen The Derby. Denna tävling, på Epsom Downs, kunde dra uppemot 500 000 åskådare. Därför är tanken att uttrycket kommer därifrån, eftersom dessa matcher också lockar stora supporterskaror. Men, som sagt, om detta tvistar de lärde!

Själva innebörden av ett derby är att de två lag som möter varandra antingen kommer från samma stad eller från närliggande städer. I vissa fall finns det förstås mer djupgående orsaker än bara geografiska. Det kan handla om ekonomiska, historiska, politiska, religiösa eller sociala förtecken.

Matcherna brukar även betraktas som så kallade högriskmatcher av polisväsendet. Det innebär att risken för bråk och huliganism ökar avsevärt jämfört med ”vanliga” matcher. Vi kommer här att lista några av de derbymatcher man spelar i Tyskland.

Revierderby

Då Schalke överraskande åkte ur Bundesliga säsongen 2020/21 kommer tyvärr inte detta derby att spelas på ett tag. Men det handlar om ett riktigt klassiskt derby mellan Borussia Dortmund mot Schalke 04 från Gelsenkirchen. Avståndet mellan dessa båda städer är bara dryga 3,5 mil. Dessutom pratar vi om Ruhr-området (revier avser Ruhr i mer vardagligt tal) vilket innebär att båda orterna har en lång tradition som gruvstäder (stål och kol). Två hårdföra städer alltså.

Dortmund har som lök på laxen vunnit Bundesliga vid inte mindre än fem tillfällen. Schalkes motsvarande siffra är noll. Visserligen har Schalke sju tyska mästartitlar, men den senaste daterar sig så långt tillbaka som 1958. Dortmund har dessutom ytterligare tre titlar så totalen blir ändå 8-7 i Dortmunds favör.

Här brukar det alltid bli riktigt heta matcher, både på och utanför planen. Tyvärr är nu detta derby lite satt på ”paus” då Schalke 04 åkte ur Bundesliga säsongen 2020/21.

Lite roliga fakta:

Första mötet (första Schalke-segern!): 3 maj 1925 Schalke-Dortmund 4-2

Flest mål (Schalke): 20 oktober 1940 Schalke-Dortmund 10-0

Första Dortmund-segern: 14 november 1943 Dortmund-Schalke 1-0

Flest mål (Dortmund): 26 februari 1966 Dortmund-Schalke 7-0

Första oavgjorda matchen: 30 januari 1938 Dortmund-Schalke 3-3

Första mållösa match: 22 april 1951 Schalke-Dortmund 0-0

Flest mål (båda): 12 mars 1939 Dortmund-Schalke 3-7

Ursprunget till termen derby

Så framställer man alltså den här kampen i en presentation från Bundesliga. Det säger väl en del om vilken temperatur den här matchen skapar. Se mer i klippet nedan.

Rhenderbyt

Egentligen kan Rhenderbyt användas i fler sammanhang, men just mötet mellan FC Köln och Borussia Mönchengladbach brukar räknas som det mest heta. Städerna ligger relativt nära varandra avståndsmässigt (knappt 6 mil). Sedan har båda klubbarna skördat stora framgångar vad gäller tyska mästar-titlar.

FC Köln har vunnit Bundesliga två gånger (1964 som premiärvinnare och 1978) samt ytterligare en titel 1962. Mönchengladbach är ännu vassare: Fem Bundesliga-titlar (senast 1976/77) kan klubben räkna in. Lägg till det att båda klubbarna har fina arenor och stor support från fansen. Slutsats: Ett derby som på något sätt symboliserar tysk fotboll.

Lite roliga fakta:

Hans ”Hennes” Weisweiler var en legendarisk Köln-spelare. Ett kvitto på detta är att Kölns maskot (en get som också figurerar i klubbemblemet) alltid döps till ”Hennes” efter nämnde Weisweiler.

derby
En upplaga av ”Hennes”, Kölns maskot (Foto: Carola-Williams-Park)

Efter spelarkarriären representerade Weisweiler båda klubbarna mycket framgångsrikt som tränare: Han vann två Bundesliga-titlar med Mönchengladbach (1970 och 1971) samt en med Köln (1978).

Det hela underströks ytterligare av titelracet säsongen 1977/78 som blev ett av de mest dramatiska i historien. I säsongens sista omgång slog Mönchengladbach Borussia Dortmund med hela 12-0 (än idag den största segern i ligans historia). Men det hjälpte inte: Då Köln besegrade St. Pauli med 5-0 tog man hem ”die Meisterschale” med ynka tre måls marginal.

Man kan nog säga att Weisweiler i allra högsta grad bidragit till rivaliteten lagen emellan.

Derby Baden-Schwaben (Württenberg)

Vi pratar förstås om VfB Stuttgart mot Karlsruher SC. Säsongen 2020/21 kommer detta derby inte att spelas (Stuttgart i Bundesliga och Karlsruhe i 2. Bundesliga), men vi kan inte låta bli att nämna det ändå. Rivaliteten här sträcker sig så långt tillbaka som till 2:a världskriget.

derby
Stuttgarts klubbmärke till vänster och Karlsruhes till höger.

Vid krigsslutet var Karlsruhe residensstad i Baden och Stuttgart i Württenberg. Karlsruhe hade varit ockuperat av fransmännen och Stuttgart av amerikanerna. Det här hade utvecklat två helt olika identiteter för invånarna. Lägg till detta att man slog ihop förbundsländerna (delstaterna) Baden, Württenberg och Hohenzollern (preussisk enklav) till Baden-Württenberg.

När sedan Stuttgart utsågs till residensstad, ja, ni kan ju tänka er vad Karlsruhe-borna tyckte om det. På den vägen är det: En grundmurad motsättning som inte blivit bättre med åren!