Bayer Leverkusen – hur obesegrade kan segrarna bli?

Efter årtionden av ”nära-missar” har Bayer Leverkusen äntligen skrivit in sig i historieböckerna. Den 14 april 2024 säkrade de sin första Bundesliga-titel någonsin efter en överlägsen 5-0 seger mot Werder Bremen. De har allstå varit ”mästare i kostym” i en dryg månad!

Rekordsäsong utan förlust

Leverkusens titel kom efter en makalös säsong där de gått obesegrade i samtliga 34 omgångar. I och med kvällens vinst mot FC Augsburg hemma på BayArena är Bayer Leverkusen det första laget någonsin att gå obesegrade genom en hel Bundesliga-säsong.

Deras svit på 51 matcher utan förlust i alla turneringar är dessutom nytt europeiskt rekord. Den 9 maj 2024 slog de Benficas 59 år gamla rekord på 48 matcher efter 2-2 mot Roma i Europa League-semifinalen.

BayArena, hemmaplan för Bayer Leverkusen
BayArena, hemmaplan för Bayer Leverkusen

Överlägsen dominans av Bayer Leverkusen

Leverkusen har toppat tabellen under 28 av 31 omgångar och vann ligan överlägset med hela 17 poängs marginal före VfB Stuttgart. ”Evige ettan” Bayern München hittar vi sedan på tredje plats. Bayer Leverkusen har dessutom varit bäst offensivt (89 gjorda mål) och defensivt (24 insläppta mål), det vill säga en målskillnad på massiva +65! Sifferraden 28 vinster, 6 oavgjorda och 0 förluster talar sitt tydliga språk!

Tränaren Xabi Alonso har skapat ett kompakt och svårslaget lag med offensiva stjärnor som Florian Wirtz, Patrik Schick och Moussa Diaby. I försvaret har veteraner som Jonathan Tah och Edmond Tapsoba utgjort en ogenomtränglig mur.

Historisk bedrift efter årtionden av ”Neverkusen”

Leverkusens titel är en enastående bedrift med tanke på klubbens svåra historiska kamp för att vinna den tyska ligatiteln. De har vid flera tillfällen varit nära, men misslyckats på målsnöret:

  • 2001/02: Förlorade titeln till Dortmund på målskillnad sista omgången
  • 1999/00: Missade titeln med en poäng efter Bayern
  • 1997/98: Förlorade till Bayern på sista omgången
  • 2010/11: Inledde med 24 omgångar utan förlust men slutade tvåa

Dessa nära-missar har gett Leverkusen öknamnet ”Neverkusen”. Men den här säsongen har de äntligen skakat av sig stämpeln och skrivit ett eget guldkapitel.

Bayer Leverkusen jagar ”trippeln”

Leverkusen jagar nu en historisk trippel. De är klara för Europa League-finalen den 22 maj och möter Atalanta i Dublin. Tre dagar senare väntar DFB-Pokal-finalen mot Kaiserslautern.

En obesegrad säsong och trippel skulle placera Leverkusen i en exklusiv skara europeiska topplag som Arsenal (2003/04), AC Milan (1991/92), Ajax (1995/96) och Juventus (2011/12).

Oavsett utgång har Bayer Leverkusen redan skrivit ett eget guldkapitel efter årtionden av ”Neverkusen”. En säsong för historieböckerna!

Tyskland jagar vinsten på två fronter

Samtidigt gör Borussia Dortmund en spännande resa mot finalen i Champions League. De slog ut PSG i semifinalen med 1-0 och är nu klara för finalen mot Real Madrid den 1 juni. Real Madrid är dock storfavoriter inför årets final. Madrid har vunnit turneringen 14 gånger tidigare och har ett stjärnspäckat lag.

Men med tanke på Dortmunds fina form (även utan Erling Haaland som sedan 2022 numera spelar i Manchester City) ska de inte räknas bort. Det lär bli en högintressant final på Wembley den 1 juni. Oavsett utgång är det fint att se tyska lag nå framgångar i Europa igen, efter Bayerns dominans det senaste decenniet.

En säsong vi sent kommer glömma

En säsong vi sent kommer glömma. Tysk fotboll är tillbaka på toppen.

Leverkusen jagar en historisk trippel. Dortmund drömmer om Champions League-guld. Och nya stjärnor föds varje vecka.

Oavsett hur det slutar kommer vi att minnas denna säsong som en av de mest dramatiska och underhållande på länge. En säsong då Bundesliga återigen visade varför man är en av världens bästa ligor.

Tack för det, Leverkusen och Dortmund.

Tack för allt, Bundesliga.